Arkeolojik Jeositler
Sardes ve Artemis Tapınağı
Geçmişi M.Ö. 15. Yüzyıla kadar giden sardes şehri, M.Ö 1000’li yıllarda Lidya Krallığının başkentliğini yapmıştır. Roma Döneminde Eyalet merkezi, Bizans döneminde ise Piskoposluk merkezi konumunda olan şehir, Ege sahillerini İç Anadolu’ya bağlayan yol üzerinde kurulmuştur.
Elekçitepe Kaya Mezarları
Kula çevresindeki antik yerleşimler M.Ö. 1200 yıllarında Lidya İmparatorluğu'na kadar uzanmaktadır. Kula'daki antik kaya mezarları, Dünya mirası anıtlarıyla yakından bağlantılıdır.
Bintepeler
Antik Sardes Kenti ile Marmara Gölü arasında yer alan bölgeye yayılmış, sayıları 119 olan bu tümülüs (dolgu toprak) mezarlar Lidyalı soylulara aittir.
Thermai Thessos Kaplıcaları ve Kaya Heykelleri
Emir Kaplıcaları, Kula volkaniklerinin içinde Ilıca Hamam Deresi'nin yanında, Kula'nın 18km doğusunda bulunur. Bu bölge Roma döneminde çok ünlüydü ve “Thermai Thessos” veya “Thessos Sıcak Kaplıcaları” olarak biliniyordu.
Prehistorik Kaya Resimleri
Kanlıkayalar olarak bilinen prehistorik kaya resimleri fosil insan ayak izlerinin yakınında yer almaktadır. Şekiller kırmızı bir boya kullanılarak dikleştirilmiş bir şist kaya bloğunun iç yüzeyine çizilmiştir.
Tabala Kalesi Mesa Yapisi ve Roma Kalesi
Tabala mesa yapısı, Burgaz lav platosundan ayrılmış bir lav başlığına sahip, kendi başına duran bir tepedir.